© Rootsville.eu

Pavlov's Dog (US)
tiltle: CD Box
music: Prog. Rock
release date: september 27, 2024
label: Ruf Records
info artist: Pavlov's Dog

© Rootsville 2024


Het is alweer een halve eeuw geleden dat Pavlov's Dog in de jaren 70 opkwam in de opkomende progressieve rockscene. De band komt uit St. Louis, Missouri en hun bedwelmende mix van rock, klassieke muziek en folkmuziek heeft hen tot cultlegendes gemaakt. De band heeft in de loop der jaren veel bezettingswisselingen en interne onrust meegemaakt, wat leidde tot lange pauzes tussen albumreleases. Maar vandaag de dag blijft David Surkamp – leadzanger, belangrijkste songwriter en het laatste overgebleven originele lid van Pavlov's Dog – de vlag hoog houden, vergezeld door een bekwame groep muzikanten die de goede naam van de band eer aandoet.

Dit jaar – precies 50 jaar nadat Pavlov Dog hun legendarische debuut Pampered Menial opnam – is de groep van plan om een ​​nieuw album met origineel materiaal uit te brengen en op tournee te gaan ter ere van hun 50-jarig jubileum. En wat nog meer is: de boxset Essential Recordings 1974 – 2018 combineert vijf onlangs geremasterde opnames uit hun levendige carrière in een luxe heruitgavepakket.

Een stukje geschiedenis: Pavlov's Dog werd opgericht als een zevenkoppige band in St. Louis en trok al snel de aandacht van verschillende grote platenlabels dankzij een reeks zelfgeproduceerde demo's (later uitgebracht als The Pekin Tapes). Ze debuteerden op plaat met Pampered Menial uit 1974 en volgden dat twee jaar later op met At the Sound Of The Bell. Het handelsmerk van Pavlov's Dog in deze beginjaren was David Surkamps unieke, hoge, vibrato-beladen zang - de ballad "Julia", misschien wel het beroemdste nummer van de band, is een klassiek voorbeeld. Ondanks dat ze podia deelden met de grootste rockacts van die tijd (Aerosmith, Thin Lizzy, Journey en nog veel meer), braken ze nooit echt door in de VS; hun derde album Has Anyone Here Seen Siegfried? circuleerde als bootleg voordat het jaren later eindelijk officieel werd uitgebracht. De studiosessies voor dat album zorgden voor spanningen binnen de groep, wat in 1977 leidde tot een tijdelijke breuk.

In 1990 bracht het eenmalige project Lost In America Surkamp samen met medeoprichter Doug Rayburn. Maar het was pas in 2004, nadat de originele line-up bijeenkwam voor een optreden ter ere van het 30-jarig jubileum, dat het tweede hoofdstuk van Pavlov Dog's carrière echt begon. Sindsdien toert de band regelmatig. Er kwamen twee live-opnames uit - Live and Unleashed (2011) en House Broken (2016) - en twee veelgeprezen studioprojecten: de gevierde comeback Echo & Boo uit 2010 en de recentere Prodigal Dreamer.

De Essential Recordings 1974 – 2018 boxset is verkrijgbaar in twee verschillende versies: een standaard cd-box en een luxe LP-box. De gelimiteerde LP-box bevat vijf 180g vinyl-LP's op verschillend gekleurd vinyl. De albums omvatten:

Pampered Menial
Pavlov Dog's debuut, opgenomen in 1974, wordt gezien als een mijlpaal in het progressieve rockgenre. Geproduceerd door het team van Murry Krugman en Sandy Pearlman (Blue Öyster Cult), opent het album met "Julia" - de ballad die de band beroemd maakte. Bovendien vormen de negen nummers - waarvan de meeste geschreven zijn door zanger David Surkamp - de blauwdruk voor hun onmiskenbare geluid. Prog magazine noemt het album "een opwindende ervaring, met gepassioneerde folkballads, psychrock en onweerstaanbaar drama." Pampered Menial staat op #71 in de lijst van 150 beste progrockalbums van eclipsed magazine.

At The Sound Of The Bell
Ondanks het vertrek van twee belangrijke oprichters, Mike Safron en Siegfried Carver, vóór de opname, beschouwen velen At The Sound Of The Bell als het beste uur van de band. Geboren uit sessies in de beroemde Record Plant Studios in New York, voegt een line-up van muzikanten van wereldklasse, waaronder drummer Bill Bruford (Yes, King Crimson), bassist Elliot Randall (Steely Dan) en saxofonisten Andy Mackay (Roxy Music) en Michael Brecker (Billy Cobham), smaakvolle accenten toe aan het klassieke Pavlov's Dog-geluid.

Has Anyone Here Seen Siegfried ?
Decennialang was het "verloren album" van Pavlov's Dog – opgenomen in St. Louis in 1977 – alleen verkrijgbaar in inferieure kwaliteit. Met de herontdekking van de mastertapes enkele jaren geleden, werd het mogelijk om het album te horen zoals oorspronkelijk bedoeld. De spanningen binnen de band bereikten het kookpunt toen ze de studio betraden en zouden kort daarna tot een breuk leiden. Niettemin zijn nummers als de pianoballade "Only You" en het sombere "Suicide" briljante toevoegingen aan het canon van de band.

Lost In America
Lost In America is het resultaat van een songwriting-samenwerking tussen oprichters David Surkamp en Doug Rayburn die eind jaren 80 vruchten afwierp. Het duo wordt hier vergezeld door Michele Isam, die uitstekende saxofoon- en zangkwaliteiten laat zien, en Steve Scorfina, leadgitarist uit de beginjaren van de band. Hoewel het album vaak over het hoofd wordt gezien, prees het Duitse Rocktimes de incarnatie van Pavlov's Dog uit 1990 vanwege het vermogen om "pittige refreinen" en "verfrissende hedendaagse nummers" te schrijven.

Prodigal Dreamer
Prodigal Dreamer uit 2018 is een mijlpaal in de late carrière. De complexe arrangementen van de schijf, met huidig ​​lid Abbie Steiling op viool, werken met bekende elementen uit rock en folk om een ​​geluid te creëren dat doet denken aan de klassiekers van de band uit het midden van de jaren 70. Het meest recente album van Pavlov Dog haalde de lijst van beste albums van 2018 van het tijdschrift Eclipse Magazine, terwijl decibelgeek.com het omschrijft als "een album voor 's avonds laat, met kwaliteitsnummers en geweldige optredens van alle muzikanten."